Als je ouders gaan scheiden

Je ouders gaan scheiden. Dat kan voor jou heel verdrietig en verwarrend zijn. Jij kunt er zelf niets aan doen, maar je hebt er wel veel last van. Want ook jouw hele leven gaat veranderen. Hieronder staan een aantal tips, voor als je het even niet meer weet.

Gevoelens bij een scheiding


Het ene moment ben je boos, het andere moment ben je verdrietig. Of weet je even niet zo goed hoe je je voelt en voel je je gewoon niet blij? Al je gevoel is goed! Maar probeer toch om je niet te lang rottig te voelen. Zoek afleiding en doe dingen die je wel leuk vindt. Of maak eerst een lijstje van dingen die je altijd leuk vindt om te doen en kies steeds iets van het lijstje als jij je rot voelt. Vaak voel je je dan even weer beter.

De scheiding is niet jouw schuld


Hoe graag je ook wilt dat je ouders bij elkaar blijven, maar jij kunt daar niets aan veranderen. De scheiding van je ouders is niet jouw schuld. Het is een beslissing die ze zelf maken en daar zijn ze zelf verantwoordelijk voor.

Weet dat je papa en mama altijd van je blijven houden


Al houden je ouders niet meer van elkaar, van jou zullen ze altijd blijven houden. Vergeet dat nooit! Bij een scheiding moet er heel veel geregeld worden en misschien lijkt het net of ze jou vergeten zijn. Maar jij bent niet de enige die verdriet heeft van de scheiding, ook jouw ouders hebben veel verdriet. Maar je hoeft jezelf niet weg te cijferen. Juist in deze tijd moeten je ouders ook aandacht voor jou hebben en weten wat er in je omgaat. Vertel ze hoe jij je voelt!

Maak een lijstje van mensen die je vertrouwt
Maak eens een lijstje met mensen die jij vertrouwt en die je lief vindt. Dat kan je opa of oma zijn, een tante of oom, een goede vriend(in), je buren of de juf of meester op school. Het maakt niet uit wie, als jij ze maar vertrouwt.

Vraag hulp en praat erover
Soms is het fijn om met anderen over je gevoelens te praten. Krop vooral je gevoelens niet op, maar praat erover met anderen. Pak het lijstje er nog eens bij met mensen wie jij vertrouwt en vraag hulp aan één van hen. Deze mensen vinden jou ook lief en wil je zeker helpen. Het kan je opluchten.

Vraag je ouders om te stoppen met ruzie maken waar jij bij bent
Ouders die ruzie maken met elkaar waar jij bij bent hoort niet. Vaak hebben je ouders het zelf niet eens door. Zeg het ze dat ze moeten stoppen met ruzie maken waar jij bij bent, want dat voelt niet veilig. En vind je het moeilijk om het te zeggen? Je kunt het bijvoorbeeld ook via een WhatsAppje of een brief vragen of ze stoppen met ruziemaken waar jij bij bent. En doen ze het niet? Ook jij kunt naar je eigen kamer gaan, of praat erover met iemand anders, zodat diegene jou kan helpen.

Laat je niet verscheuren
Zegt je papa nare dingen over je mama? Of zegt je mama nare dingen over je papa? Dat is echt niet fijn en dat is ook niet de bedoelen. Het voelt alsof jij moet kiezen tussen je papa of je mama, maar je houdt van allebei evenveel. Zeg tegen je papa of mama dat ze ermee moeten ophouden, omdat jij dat heel erg naar vindt.

Maak een herinneringsboek
Maak een boekje waarin jij je herinneringen schrijft van de tijd waarop jullie nog als gezin samen waren. Schrijf over het leuke dagje naar de dierentuin of over de vakantie waar je het zo fijn had. Plak er ook leuke foto’s bij. En je kunt ook je ouders vragen om er iets in te schrijven. Zo vergeet je nooit de tijd toen jullie nog als gezin bij elkaar waren.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.